Mod de calcul ale penalitatilor
Penalitatile se pot calcula din fisa unui client -> Sectiunea "Situatie Facturat / incasat", dank click pe actiunea (link-ul" "Calculeaza penalitati" din dreapta sus.
Se poate opta pentru a calcula penaalitati doar pentru facturile aflate in sold la zi sau pentru toate facturile care au avut vreodata intarzieri, chiar daca au fost achitate intre timp. Din ecranul de calcul de penalitati se poate tipari si o fisa explicativa a modului de calcul.
Procentul de penalitate luat in considerare implicit este cel prevazut de legislatie (la momentul scrierii acestui articol de 0.02% pe zi). La nivelul fiecarui client se poate insa defini un procent de penalitate diferit (optiunea de Procent negociat de penalizare din sectiunea de contract a unui client).
Pentru a putea factura penalitati, este necesara definirea unui tarif special in sectiunea Facturare -> Tarife -> Alte tipuri de tarife. Numele noului tarif este la alegerea utilizatorului dar tineti cont ca va apare pe toate facturile de penalitati (Exemplu "Penalitati de intarziere"). Intrucat pentru penalitati nu se percepe tva dar cota de tva este specifica unei categorii de tarife, se recomanda definirea si a unei categorii de tarif noi cu contul si cota de tva corespunzatoare. Elemente precum pretul standard definite in tariful special de Penalitati vor fi ignorate (pe poate pune pretul zero).
Dupa definirea noului tip de tarif (ex Penalitati), se acceseaza sectiunea "Configurare program" -> "Configurari specifice aplicatiei" si se alege in stanga sectiunea "Facturare" si se da click in dreapta pe Penalitati_TipTarif pentru a se alege din combo-ul ce apare in dreapta tipul de tarif definit anterior.
In configurarea standard, programul calculeaza penalitati pe o factura doar la cerere expresa (nu se calculeaza automat la fiecare factura). La initierea unei facturi noi in modul interactiv de facturare, se deschide o sectiune noua in factura de tipul "Penalitati", se completeaza data de referinta pana la care se vor calcula penalitatile si se apasa butonul "Calculeaza".
De remarcat ca pentru o factura in sold se vor calcula penalitati din prima zi de dupa data scadenta insa, daca plata a fost facuta integral pentru o factura in mai putin de 30 de zile de la data scadenta (nu de la data emiterii facturii!), furnizorul de servicii nu are dreptul de a calcula penalitati conform prevederilor din punctul (10) al articolului 42 al Legii nr 51 din 8 martie 2006 (legea serviciilor comunitare de utilitati publice).
(9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile lucrătoare de la data primirii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data primirii facturii.
(10) Neachitarea facturii de către utilizator în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage penalităţi de întârziere stabilite conform reglementărilor legale în vigoare, după cum urmează:
a) penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei;
b) penalităţile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare;
c) valoarea totală a penalităţilor nu va depăşi valoarea facturii şi se constituie în venit al operatorului.
(11) Dacă sumele datorate, inclusiv penalităţile, nu au fost achitate după 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate întrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucrătoare şi are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanţă.
(12) Reluarea furnizării/prestării serviciului se face în termen de maximum 3 zile de la data efectuării plăţii; cheltuielile aferente suspendării, respectiv reluării furnizării/prestării serviciului, se suportă de utilizator.